1. Смяна на Спирачна Течност - 5 признака,че сега е моментът

5 признака, че е назрял моментът за Смяна на Спирачна течност

Кога се прави Смяна на Спирачна Течност - 5 признака | D&D Auto Service

Смяна на спирачна течност е може би една от най-евтините услуги, що се отнася до периодичното обслужване на автомобила, но и най-пренебрегваната от всички шофьори. За тези от Вас, които все още не знаят, смяна на спирачна течност трябва да се прави на всеки 2 години или 60 000 км.

В тази статия ще разгледаме до колкото е възможно подробно признаците, които ни подсказват, че вече е дошъл моментът за смяна на спирачна течност, както и какво я налага.

Основни факти за спирачната течност, които всеки шофьор трябва да знае.

Спирачната течност старее! Също така е силно хигроскопична (абсорбира влага) и нивото й намалява с износването на накладките (или ако, недай си Боже, има теч в хидравличната спирачна система).

1. Спирачната течност е тъмно кафява на цвят.

Спирачната течност потъмнява, когато абсорбира повече от 3% влага. Причина за случващото се може да е недозатегната капачка на контейнера, спукано казанче и / или доливането на друга течност.

Влагата в спирачната течност е опасна!

Каквато и да е причината – смяна на спирачна течност е крайно наложителна при потъмняване особено ако става дума за влага в хидравликата.

Смяна на Спирачна Течност - Стара течност | D&D Auto Service Смяна на Спирачна Течност - Нова течност | D&D Auto Service

2. Изтичане срока на годност.

Да – спирачната течност има срок на годност и той е 2 (две) години.

Извършете смяна на спирачна течност веднага след закупуването на автомобил, особено на такъв втора употреба!

3. Смяна на Елементи по Спирачната Система.

Смяна на спирачна течност се налага задължително в случаите, когато се сменят елементи, част от спирачната система – например като спирачна помпа, спирачни апарати, спирачни маркучи и още много други. Причината е, че в хидравличната система могат да попаднат чужди тела като мръсотия  (прах, масла, греси) и влага.

4. Трудно спиране при продължително спускане.

При продължително спиране с висока скорост се отделя огромно количество топлина, която се пренася по челюстите, апаратите, накладките и спирачните бутала до спирачната течност. Когато има наличие на влага в хидравликата, тя се изпарява мигновено от високата температура и парата образува малки въздушни джобове, които пречат да се упражни достатъчно натиск върху спирачните бутала, а от там и върху спирачните дискове.

5. Корозия по спирачните елементи.

Това е възможно най-лошият сценарии, при който задължително се налага смяна на корозиралите елементи, освен смяната на спирачна течност. 

Корозията може да предизвика задържане на буталата и да попречи на нормалното им прибиране в изходна позиция, което от своя страна да доведе до придърпване на една страна при спиране, неравномерно износване на накладките и дисковете и висок разход на гориво.

Смяна на Спирачна Течност - Корозирали Спирачни Маркучи | D&D Auto Service

Основен враг на спирачната течност е влагата!

Количеството влага може да се установи със специален професионален тестер, с който ние разполагаме.

Когато автомобилът Ви е оборудван с ABS (Anti-Lock Brake System) и ESP (Electronic Stability Program) трябва да се обърне специално внимание при смяната на спирачната течност, защото този тип системи имат допълнителна електрическа помпа и множество клапани, които пренасочват спирачното усилие автоматично предвид редица условия.

Обезвъдушаването при такива системи се извършва през ECU-то (Electronic Control Unit) на автомобила посредством специализирана диагностична апаратура!

Ние от “D&D Авто Сервиз” ви съветваме да извършвате Смяна на Спирачна течност на всеки 2 години или 60 000 км.

📣 СПОДЕЛЕТЕ ЗА НАС:
Share on facebook
Facebook
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Уважаеми клиенти, сервизът няма да работи на 20,21 и 22.09.21 г.

Ремонт на Авто Парно

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ
---
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ОНЛАЙН

🕒 Пон - Пет: 08:00 - 18:00 ч. | Събота: 08:00 - 14:00 ч.