5 признака, че е назрял моментът за Смяна на Спирачна течност

Смяна на спирачна течност е може би една от най-евтините услуги, що се отнася до периодичното обслужване на автомобила, но и най-пренебрегваната от всички шофьори. За тези от Вас, които все още не знаят, смяна на спирачна течност трябва да се прави на всеки 2 години или 60 000 км.

В тази статия ще разгледаме до колкото е възможно подробно признаците, които ни подсказват, че вече е дошъл моментът за смяна на спирачна течност, както и какво я налага.

Основни факти за спирачната течност, които всеки шофьор трябва да знае.

Спирачната течност старее! Също така е силно хигроскопична (абсорбира влага) и нивото й намалява с износването на накладките (или ако, недай си Боже, има теч в хидравличната спирачна система).

1. Спирачната течност е тъмно кафява на цвят.

Спирачната течност потъмнява, когато абсорбира повече от 3% влага. Причина за случващото се може да е недозатегната капачка на контейнера, спукано казанче и / или доливането на друга течност.

Влагата в спирачната течност е опасна!

Каквато и да е причината – смяна на спирачна течност е крайно наложителна при потъмняване особено ако става дума за влага в хидравликата.

2. Изтичане срока на годност.

Да – спирачната течност има срок на годност и той е 2 (две) години.

Извършете смяна на спирачна течност веднага след закупуването на автомобил, особено на такъв втора употреба!

3. Смяна на Елементи по Спирачната Система.

Смяна на спирачна течност се налага задължително в случаите, когато се сменят елементи, част от спирачната система – например като спирачна помпа, спирачни апарати, спирачни маркучи и още много други. Причината е, че в хидравличната система могат да попаднат чужди тела като мръсотия  (прах, масла, греси) и влага.

4. Трудно спиране при продължително спускане.

При продължително спиране с висока скорост се отделя огромно количество топлина, която се пренася по челюстите, апаратите, накладките и спирачните бутала до спирачната течност. Когато има наличие на влага в хидравликата, тя се изпарява мигновено от високата температура и парата образува малки въздушни джобове, които пречат да се упражни достатъчно натиск върху спирачните бутала, а от там и върху спирачните дискове.

5. Корозия по спирачните елементи.

Това е възможно най-лошият сценарии, при който задължително се налага смяна на корозиралите елементи, освен смяната на спирачна течност. 

Корозията може да предизвика задържане на буталата и да попречи на нормалното им прибиране в изходна позиция, което от своя страна да доведе до придърпване на една страна при спиране, неравномерно износване на накладките и дисковете и висок разход на гориво.

Нека да обобщим:

Основен враг на спирачната течност е влагата!

Количеството влага може да се установи със специален професионален тестер, с който ние разполагаме.

Когато автомобилът ви е оборудван с ABS и ESP:

Когато автомобилът Ви е оборудван с ABS (Anti-Lock Brake System) и ESP (Electronic Stability Program) трябва да се обърне специално внимание при смяната на спирачната течност, защото този тип системи имат допълнителна електрическа помпа и множество клапани, които пренасочват спирачното усилие автоматично предвид редица условия.

Обезвъдушаването при такива системи се извършва през ECU-то (Electronic Control Unit) на автомобила посредством специализирана диагностична апаратура!

Ние от “D&D Авто Сервиз” ви съветваме да извършвате Смяна на Спирачна течност на всеки 2 години или 60 000 км.

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Print
Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят от 23ти Декември до 2ри Януари 2024г. включително.

Желаем Ви весела Коледа и щастлива Нова година!

Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят от 20ти Август до 6ти Септември 2023г. включително.

Желаем Ви незабравимо лято!

Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят на 6, 7 и 8ми Май 2023 г. включително.

Желаем Ви весели празници!

Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят на 14, 15, 16 и 17 Април 2023 г. включително.

Желаем Ви весели празници!