Кога и Защо трябва да се прави Смяна Масло на Автоматична Скоростна Кутия?

Устройството на една автоматична скоростна кутия е доста по-сложно, в сравнение с ръчната трансмисия, при която принципът на работа е по-прост и повредите често са причинени от самите шофьори, които не ги експлоатират правилно.

При автоматиците обаче е почти невъзможно да се случи проблем, причинен от неправилно използване, тъй като за превключването на скоростите се грижи доста сложна електроника.

Какво тогава предизвиква проблемите на автоматичните скоростни кутии?

Маслото в автоматичната скоростна кутия

е нещо повече от просто лубрикант, който смазва движещите се части вътре в нея. Също така има ролята да пренася въртящия момент от двигателя и да охлажда частите в скоростната кутия.

Маслото е навсякъде!

Как работи хидравликата в една автоматична скоростна кутия?

“Магията” в автоматичните скоростните кутии се случва благодарение на хидравликата. На кратко – маслото движи компонентите на трансмисията под много високо налягане. Това се постига чрез пренасочването му по определени канали и клапани.

По време на циркулацията, маслото преминава през множество филтри, клапани и капилярки. Също така и през охладители и, да не забравяме на последно място, преобразователя на въртящия момент.

И сигурно се чудите как това влияе на интервала за смяна масло на автоматичната скоростна кутия?

Замърсяванията в маслото.

Всеизвестен факт е, че съединителят се износва с времето. А автоматиците имат по няколко съединителя. Приплъзването на амбреажа е част от неговото нормално функциониране. Но при това “приплъзване” феродото се изтърква и къде мислите, че отива?

В маслото!

Освен това, маслото “поглъща” и всички останали замърсители, идващи от триенето на лагерите и другите движещи се компоненти като клапаните, зъбните колела и прочее.

замърсяванията в маслото

Предполагаме се досещате вече, че рано или късно замърсяванията в маслото започват да се отлагат по стените на клапаните, филтрите и капилярките.

Ако не извършите смяна масло автоматична скоростна кутия навреме първите проблеми, които ще се появят са:

  • Трудно или забавено превключване на скоростите
  • Загуба на мощност
  • Висок разход на гориво и други.

Най-лошото, което може да се случи е да се запуши основният филтър. Това означава, че скоростната кутия ще остане без масло. Е, досещате се какво ви очаква след това…

Машинна смяна и промивка на автоматична скоростна кутия.

Машинната смяна масло в автоматичната скоростна кутия е задължителна процедура, която ви гарантира 100% подмяна на маслото, за разлика от ръчната, при която се сменява едва 50% от него.

За да се осигури качествена промивка се налага използването на 2-3 литра допълнително масло и задължителна смяна на основния филтър.

Смяна Масло на Автоматична Скоростна Кутия

Ние от “D&D Авто Сервиз” ви съветваме да сменяте маслото на автоматичната скоростна кутия в посочения от завода производител интервал. Ако не знаете кога за последно се е случило това, то сменете го преди да се е превърнало в голям и скъпоструващ ремонт!

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Print
Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят от 20ти Август до 6ти Септември 2023г. включително.

Желаем Ви незабравимо лято!

Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят на 6, 7 и 8ми Май 2023 г. включително.

Желаем Ви весели празници!

Уважаеми Клиенти,

Автосервизите ни в Младост и Люлин няма да работят на 14, 15, 16 и 17 Април 2023 г. включително.

Желаем Ви весели празници!